Zielony ryż z kolendrą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.65)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- obrana i pokrojona w kostkę
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2 szklanki wody lub wywaru z kurczaka
- listek laurowy
- sól
- 1 pęczek świeżej kolendry
- posiekanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W małym garnku, na średnim ogniu zrumienić cebulę i czosnek na oliwie. Mieszać, aż zmięknie, wsypać ryż. Dokładnie wymieszać, żeby oliwa pokryła ziarnka ryżu. Wlać wodę lub wywar, włożyć listek laurowy i posolić. Zagotować, zamieszać i przykryć szczelną przykrywką. Zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn, ok. 15 minut. Wymieszać ryż widelcem, dodać kolendrę i jeszcze raz zamieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W