Żabnica i homar, sałatka z marchwi i pistacji, sos z wina śliwkowego
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania:
2 homary
120 g roztopionego masła
115-170 g filetów z żabnicy
2 łyżki suszonego chili w płatkach lub nitkach
sól i pieprz (do smaku)
2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)
Składniki sałatki:
2 duże marchewki, obrane i starte
60 ml majonezu
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki octu z wina ryżowego
20 g posiekanych pistacji
natka, tymianek, rozmaryn (wedle uznania)
240 ml wina śliwkowego „Natali Vineyards Beach”
Przygotowanie dania:
W małym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż homary na 3 minuty, wyjmij i włóż do wody z lodem. Gdy wystygną, ostrożniej wyjmij mięso z odwłoku i szczypiec, wrzuć na masło roztopione na małym ogniu i usmaż. Rybę dopraw solą, pieprzem, ziołami i chilli. Na patelnię wylej olej, rozgrzej, aż zacznie się dymić, smaż ostrożnie filety po 2 minuty z każdej strony. Gdy obsmażą się ze wszystkich stron, włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 5-7 minut, aż mięso prawie dojdzie.
Przygotowanie sałatki:
Obierz i zetrzyj marchew. Wymieszaj z majonezem, cukrem, octem, pistacjami i ziołami, włóż do lodówki.
Gotuj wino, aż odparuje ¾ płynu.
Podanie:
Nałóż porcję sałatki, pokrój rybę i połóż na sałatce. Dodaj kawałki homara, polej odparowanym winem.
© 2012 J. Geoffrey Johnson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W