Wołowe żeberka duszone w czerwonym winie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.113)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 całe wołowe żeberka długości 15 - 20cm lub 8 -12 kawałków
- 3 cebule
- obrane i pokrojone
- 2 łodygi selera
- pokrojone
- 3 marchewki
- obrane i pokrojone
- 1 x 750 ml butelka cabernet sauvignon
- 1 łyżka suszonego rozmarynu lub 1 pęczek świeżego
- 4 liście laurowe
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dużą żeliwną patelnię ustawić na średnim ogniu, wlać taką ilość oleju, aby równomiernie pokrył dno naczynia. Wrzucić żeberka. Cierpliwie podsmażyć je z każdej strony. Przyrumienione żeberka przełożyć na półmisek. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i ustawić ją z powrotem na kuchence. Wrzucić cebule, selera i marchewki na gorącą patelnię i smażyć przez kilka minut, aż się przygrzeją i będą wspaniale pachniały. Żeberka z powrotem przełożyć na patelnię, wypukłą stroną do góry i zalać winem. Dodać rozmaryn i liście laurowe, doprawić solą i pieprzem. Przykryć szczelną pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na przynajmniej 2 godziny. Żeberka są gotowe, kiedy mięso jest miękkie i prawie odpada od kości.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W