Trójwarstwowa krajanka z masłem orzechowym i ciemną czekoladą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.128)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Na spodnią warstwę450g 70% stopionej ciemnej czekolady
1 szklanka masła orzechowego
1 szklanka syropu kukurydzianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
8 jajek
4 szklanki suchych prażonych orzeszków ziemnych
Na środkową warstwę
2 szklanki masła orzechowego
450g kremowego serka w temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Na wierzch
450g 70% ciemnej czekolady
1 szklanka 36% śmietany kremówki
Przygotowanie spodu
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Czekoladę, masło orzechowe, syrop kukurydziany, wanilię i sól zmiksować w robocie kuchennym, używając końcówki „wiosło”. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając, wsypać orzeszki. Masę przelać do dużej formy i równomiernie rozprowadzić. Piec 30 minut. Ostudzić.
Przygotowanie środka
Masło orzechowe, serek, brązowy cukier, wanilię i gałkę muszkatołową ubić do gładkości. Rozprowadzić na przestygniętej warstwie bazowej. Schłodzić.
Wierzch
Czekoladę stopić razem z kremówką, mieszając do czasu, aż masa będzie gładka i lśniąca, a cała czekolada się roztopi. Rozprowadzić na wierzchu ciasta, chłodzić, aż zastygnie.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W