Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Składniki:
ciasto:
100 g czekolady (50-60% kakao)
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g mielonych migdałów
3 jajka
175 g niesolonego masła
275 g ciemnego cukru muscovado
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
150 ml maślanki
masło do posmarowania formy

krem:
90 g czekolady (50-60% kakao)
40 g niesolonego masła
2 łyżki ciemnego cukru muscovado
1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)
150 ml śmietany kremówki

do dekoracji:
120 g białego lukru plastycznego
200 g cukru pudru
różowy, zielony i żółty barwnik spożywczy
woda
3 łyżeczki kolorowej posypki (maczek, groszki, gwiazdki)
kolorowe wstążeczki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Natłuścić 2 okrągłe foremki, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, wlać pół szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody, po 1-2 minutach zamieszać i zostawić, aż czekolada się stopi. Do miski przesiać razem mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wsypać mielone migdały i zamieszać. Do miseczki wbić jajka, lekko ubić trzepaczką. Do osobnej dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło i cukier, ucierać mikserem 4-5 minut na puszystą masę. Stopniowo dodawać do masy maślanej jajka, od czasu do czasu wsypać po łyżce mąki z dodatkami, by masa się nie rozwarstwiła. Zamieszać trzepaczką masę czekoladową, wlać do ciasta i zmiksować. Wlać maślankę, cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec wsypać resztę mąki z dodatkami i wymieszać łyżką lekkim ruchem od dołu. Rozdzielić ciasto między foremki, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formach, potem wyłożyć ciasta spodem do góry na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę, miękkie masło, stopić na parze (postawić miskę na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody). Zdjąć miskę na blat, dodać cukier i jasną melasę, przemieszać łyżką, wlać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Ubić mikserem na gęsty, puszysty krem. Na środku patery położyć odrobinę kremu, na nim warstwę ciasta, posmarować obficie kremem, przykryć drugim ciastem, wyrównać, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Zrobić dekorację: spód papierowych mini foremek do babeczek wypełnić kulkami lukru plastycznego i nieco rozpłaszczyć. Cukier puder przy pomocy trzepaczki rozrobić z wodą na gęsty, ale lejący się lukier, zabarwić na różne kolory, nałożyć po łyżce do foremek i ozdobić kolorową posypką. Na wierzchu tortu położyć cukrowe babeczki i rozrzucić kolorowe wstążeczki w spiralach jak serpentyny.

© Fiona Cairns

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA