Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przygotowanie:



Spód:
120g zimnego masła pokrojonego w niewielką kostkę
¼ szklanki drobnego cukru
1¼ szklanki mąki pszennej plus trochę do oprószenia stolnicy
1 żółtko
szczypta soli
2-4 łyżki zimnej wody

Krem cytrynowy:
skórka otarta z 3 cytryn
¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
1 1/3 szklanki białego cukru
5 żółtek
szczypta soli
320 g masła pokrojonego na średnie kawałki
2 garście borówek amerykańskich
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wsyp mąkę i cukier do malaksera, dodaj żółtko oraz pokrojone zimne masło i miksuj pulsacyjnie, aż mieszanina będzie miała jednolicie grudkowatą konsystencję. Dolej 2 łyżki wody i szybko przemieszaj, żeby ciasto przypominało mokry piasek. Sprawdź, czy ciasto się zlepia – jeśli nie, dodaj resztę wody i przemieszaj. Przełóż ciasto na czysty, oprószony mąką blat/stolnicę. Zagnieć ciasto szybkimi, zdecydowanymi ruchami, żeby masło się nie zagrzało. Zrób dysk z ciasta, owiń plastikową folią i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
Przygotuj formę do tart o średnicy 25 cm (natłuść ją wewnątrz masłem). Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ½ cm. Przełóż spód do foremki, oderwij wystający za krawędź kawałek ciasta, utocz z niego kulkę i powciskaj spód do foremki tak, żeby przylegał do ścianek. Przetocz wałkiem po krawędzi foremki, odcinając wystające na zewnątrz ciasto. Przykryj spód folią aluminiową, a na wierzch wsyp suchy groch/fasolę/ryż w takiej ilości, żeby wypełniał foremkę po brzegi. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut, następnie usuń wypełnienie i folię i piecz jeszcze przez 2-3 minuty, aż krawędzie ładnie zbrązowieją. Wyjmij spód z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C. W żaroodpornej misce ubij trzepaczką sok i skórkę z cytryn, cukier, żółtka i sól, aż powstanie jasnożółta, gładka mieszanina. Oprzyj miskę na rondlu z małą ilością wrzątku (woda nie może dotykać dna miski). Podgrzewaj krem przez 12-15 minut stale mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Zdejmij miskę z rondla i wmieszaj po 2 kawałki masła, aż krem będzie gęsty, błyszczący i gładki. Przelej krem cytrynowy na upieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia przed pokrojeniem. Wymieszaj w miseczce borówki amerykańskie, cukier i sok z cytryny. Podawaj z porcjami tarty cytrynowej.

© Anne Burrell

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA