Szybkie curry z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Sos curry:
- 3 pomidory
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- ½ puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Ponadto:
- 1 średnia marchewka
- 1 szklanka różyczek brokułu
- ½ szklanki czerwonej fasoli
- ½ szklanki zielonej fasolki surowej, lub groszku cukrowego
- mały kawałek bakłażana
- ½ szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- ½ czerwonej papryki
- olej
- świeża kolendra i ugotowany brązowy ryż do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na szerokie paski, rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju na patelni i wrzucamy na nią warzywa. Podsmażamy na dość dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, często podrzucając zawartością patelni.
Pomidory kroimy w mniejsze kawałki i razem z pastą curry, mlekiem kokosowym, miodem, sosem sojowym, czosnkiem wrzucamy do wysokiego dzbanka i miksujemy blenderem na gładki sos. Wlewamy go do warzyw, zmniejszamy gaz pod patelnią i gotujemy całość ok. 15 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Serwujemy z ryżem, makaronem lub ulubioną kaszą, koniecznie obsypane świeżą kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W