Szybkie curry z warzywami

Szybkie curry z warzywami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Sos curry:
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • 1 średnia marchewka
  • 1 szklanka różyczek brokułu
  • ½ szklanki czerwonej fasoli
  • ½ szklanki zielonej fasolki surowej, lub groszku cukrowego
  • mały kawałek bakłażana
  • ½ szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • ½ czerwonej papryki
  • olej
  • świeża kolendra i ugotowany brązowy ryż do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa kroimy na szerokie paski, rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju na patelni i wrzucamy na nią warzywa. Podsmażamy na dość dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż lekko zmiękną, często podrzucając zawartością patelni.

Pomidory kroimy w mniejsze kawałki i razem z pastą curry, mlekiem kokosowym, miodem, sosem sojowym, czosnkiem wrzucamy do wysokiego dzbanka i miksujemy blenderem na gładki sos. Wlewamy go do warzyw, zmniejszamy gaz pod patelnią i gotujemy całość ok. 15 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Serwujemy z ryżem, makaronem lub ulubioną kaszą, koniecznie obsypane świeżą kolendrą.

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA