świąteczna szynka o jabłkowo-rozmarynowo-musztardowym aromacie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.95)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1,8 kg gotowanej szynki z kością
- 2 szklanki soku jabłkowego
- wina
- innego soku owocowego
- bulionu albo wody
- 2 słuszne łyżki musztardy Dijon
- chrzanu
- marmolady
- dżemu
- owocowej galaretki albo podobnej przyprawy
- 1 łyżka suszonego rozmarynu albo innego ziela lub przyprawy
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki zimnej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Umieść szynkę w dużym garnku ze ściśle pasującą pokrywą. Dodaj sok, musztardę i rozmaryn. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz. Już na tym etapie możesz podać szynkę z powstałym wywarem albo zrobić z niego sos: przenieś szynkę do naczynia do pieczenia, a z zachowanego wywaru zaczerpnij 1 szklankę, wlej do rondelka i na dużym ogniu zagęść do konsystencji syropu. Posmaruj szynkę glazurą i wstaw do pieca na 30 min. Dokładnie wymieszaj skrobię z wodą. Zagrzej pozostały wywar do wrzenia i wprowadź doń zawiesinę skrobi mieszając, aż całość zgęstnieje na sos, z którym podasz pokrojoną, glazurowaną szynkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W