świąteczna szynka o jabłkowo-rozmarynowo-musztardowym aromacie

świąteczna szynka o jabłkowo-rozmarynowo-musztardowym aromacie
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.95)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Umieść szynkę w dużym garnku ze ściśle pasującą pokrywą. Dodaj sok, musztardę i rozmaryn. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz. Już na tym etapie możesz podać szynkę z powstałym wywarem albo zrobić z niego sos: przenieś szynkę do naczynia do pieczenia, a z zachowanego wywaru zaczerpnij 1 szklankę, wlej do rondelka i na dużym ogniu zagęść do konsystencji syropu. Posmaruj szynkę glazurą i wstaw do pieca na 30 min. Dokładnie wymieszaj skrobię z wodą. Zagrzej pozostały wywar do wrzenia i wprowadź doń zawiesinę skrobi mieszając, aż całość zgęstnieje na sos, z którym podasz pokrojoną, glazurowaną szynkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA