Sushi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.10)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Ocet
140 ml octu ryżowego lub mirin
70 g cukru
½ łyżeczki soli
Ryż
675 g krótkoziarnistego ryżu
900 ml wody
Sushi
6-8 arkuszy wodorostów nori
wasabi
100 g filetu z łososia, bez skóry
1 ogórek
1 puszka tuńczyka (185 g)
2 łyżki majonezu
1 czerwona papryka
sól, pieprz
Do podania: sos sojowy, wasabi, marynowany imbir
Przygotować ocet
Składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować ryż
Wypłukać ryż w zimnej wodzie i osączyć. Powtórzyć 2 razy. Umieścić ryż i odmierzoną ilość wody w misce i odstawić na 30 minut. Potem przełożyć wraz z wodą do rondla, przykryć i doprowadzić do wrzenia (ok. 5 minut). Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Potem zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Gorący ryż przełożyć do dużej, płaskiej, najlepiej drewnianej miski. Stopniowo wlać ocet i wmieszać drewnianą łopatką (nie rozgniatać). Wachlować drugą ręką, aż ryż przestygnie do temperatury pokojowej. Przykryć miskę wilgotną ściereczką, by ryż nie wysychał.
Przygotować dodatki
Upiec paprykę – przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć ogonek i nasiona, położyć na blasze, wstawić do piekarnika 200°C na 20 minut, przełożyć do miski, przykryć, odstawić na 15 minut, gdy nieco przestygnie usunąć skórę i pokroić wzdłuż na paski. Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w cienkie słupki. Z łososia usunąć ości i pokroić w słupki. Tuńczyka osączyć, wymieszać z majonezem, ew. doprawić solą i pieprzem.
Przygotować maki sushi
Arkusze wodorostów przeciąć wzdłuż na pół. Kawałek wodorostów położyć poziomo na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu. Garść ryżu rozłożyć równą warstwą, pozostawiając wolny pasek 1,5 cm u góry wodorostów. Posmarować wasabi wzdłuż przez środek ryżu. Położyć na środek słupki łososia i ogórka lub warstewkę tuńczyka i paski papryki. Kciukiem i palcem wskazującym obu dłoni ująć brzeg maty wraz z wodorostami, pozostałymi palcami przytrzymać dodatki i przy pomocy maty zrolować sushi od siebie, lekko ściągając. Odwrócić rulon tak, by miejsce złączenia znalazło się na spodzie i odłożyć na 5 minut. Podobnie przygotować resztę. Ostrym nożem zwilżonym wodą pokroić każde maki sushi na 6 kawałków. Ułożyć na talerzach i podać z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia japońska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W