Suflet pomarańczowy z grand manier

Suflet pomarańczowy z grand manier
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Suflet
8 łyżek kremu cukierniczego lub gotowego sosu waniliowego z puszki
sok i skórka z 2 pomarańczy
6 – 7 białek
50 g cukru
masło, cukier puder

Sos pomarańczowy
100 g cukru
150 ml wody
1 pomarańcza
150 ml soku pomarańczowego
2 – 3 łyżki Grand Marnier

Przygotowanie
Przygotować sos pomarańczowy: zagotować w rondlu wodę z cukrem. Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę 1 cm. Dorzucić do syropu, wlać sok pomarańczowy i Grand Marnier, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Przelać do sosjerki.

Suflet: sok z pomarańczy wlać do rondla i gotować, aż zostaną 3 – 4 łyżki płynu. Odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wysmarować foremki masłem i oprószyć cukrem pudrem. W misce wymieszać krem cukierniczy ze zredukowanym sokiem pomarańczowym, skórką i Grand Marnier. W osobnej misce ubić białka z cukrem na dosyć sztywną pianę. Dodać 1 łyżkę piany do bazy na suflet i wymieszać. Przełożyć resztę piany i wymieszać delikatnie ruchem od dołu. Rozłożyć masę na suflet do foremek, wyrównać wierzch i przesunąć nożykiem wokół krawędzi. Postawić foremki na blasze i wstawić na dolną półkę piekarnika. Piec 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem i ostrożnie postawić na talerzykach. Naciąć wierzch, wlać nieco sosu pomarańczowego i podać z resztą sosu w sosjerce.

© Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA