Spaghetti alla carbonara
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g spaghetti
- 3 żółtka
- sól
- pieprz
- ok. 120-150 g guanciale, pancetty lub wędzonego boczku
- 3-4 kopiaste łyżki startego parmezanu i pecorino, z przewagą tego drugiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Guanciale, pancettę lub boczek kroimy w paski i wytapiamy z nich tłuszcz na patelni, kawałki mięsa powinny być chrupiące.
W tym samym czasie w dużym garnku, w osolonym wrzątku gotujemy spaghetti.
W misce łączymy ze sobą za pomocą rózgi żółtka ze startym serem (małą część sera zostawiamy na później), następnie całość doprawiamy pieprzem, już nie solimy. Całość możemy lekko rozprowadzić wodą spod gotującego się makaronu, niewielką jej ilością.
Ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio na patelnię z wytopionym boczkiem, krótko razem mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do dużej, szklanej miski przekładamy makaron z guanciale lub pancettą, szybkim ruchem wlewamy jaja i energicznie mieszamy całość np. dwoma widelcami. Od razu nakładamy na talerze, doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posypujemy startym parmezanem lub pecorino.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź