Babki i babeczki
Babka drożdżowa, cytrynowa i piaskowa to popularne ciasta wielkanocne. Babki, babeczki i muffinki są też doskonałym deserem na co dzień.
Babka to ciasto kojarzone przede wszystkim z Wielkanocą. Świąteczne wypieki, takie jak babka drożdżowa czy majonezowa, to ważny element tradycji. Szybkie babki piaskowe czy marmurkowe równie dobrze sprawdzą się na co dzień, jako dodatek do kawy i herbaty. Z kolei małe babeczki, muffinki i tartaletki to świetna propozycja na imprezy.
Babki wielkanocne - drożdżowe i nie tylko
Babka drożdżowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Podaje się ją najczęściej z lukrem lub polewą czekoladową. Dodatkowo mogą się w niej znaleźć rodzynki, bakalie i kandyzowane owoce. Doskonałą propozycją na ważne okazje jest też babka Savarin, czyli eleganckie ciasto nasączone alkoholem. Jej środek wypełnia się zwykle kremem i świeżymi owocami. Inne babki, które goszczą na świątecznym stole to na przykład babka majonezowa, gotowana, budyniowa, pomarańczowa czy jogurtowa.
Szybkie babki do kawy: cytrynowa, piaskowa, marmurkowa
Babki bez drożdży to propozycja na szybkie, domowe wypieki. Babkę cytrynową, piaskową czy śmietankową przyrządza się w zaledwie kilkadziesiąt minut łącznie z pieczeniem. Trochę bardziej pracochłonna jest babka marmurkowa czy z dodatkiem kakao, tak zwana babka zebra. Warto upiec także babkę kolorową, złożoną z trzech różnych mas: białej, czekoladowej i owocowej (zrobionej z kisielu).
Babeczki, muffinki, tartaletki
Małe babeczki pieczone w papilotkach, słodkie muffiny i pyszne tartaletki to najlepsze desery na imprezy i spotkania ze znajomymi. Liczba przepisów na te małe wypieki jest ogromna. Najpopularniejsze warianty to babeczki czekoladowe i waniliowe z dodatkami, na przykład owocami, czekoladą, orzechami, polewą i kolorowymi posypkami. Modne muffiny mają często wyjątkowe smaki ? znane są muffinki marchewkowe, piernikowe, orkiszowe, a nawet cebulowe. W kategorii małych ciasteczek nie może zabraknąć także efektownych tartaletek z kremem i owocami. Zawsze znikają ze stołu w pierwszej kolejności.