Napoje
Smoothie i koktajl owocowy to dobry pomysł na śniadanie, podobnie jak mleko roślinne z płatkami. Lemoniada orzeźwi w upalny dzień, a gorąca czekolada rozgrzeje.
Smoothie i koktajle
Smoothie powstaje przez zblendowanie owoców lub warzyw, z dodatkiem płynu np. soku lub wody. Do napoju można dodać też substancję słodzącą, np. syrop klonowy, ksylitol lub miód. Do smoothie najczęściej dodaje się lód. Koktajl to napój wymieszany z mlekiem, jednak w praktyce te nazwy stosuje się zamiennie. Można sięgnąć po koktajl z truskawką, miodem i jogurtem. Na dobre trawienie polecany jest natomiast napój z pomarańczą, czerwoną papryką, curry oraz jogurtem, słodzony miodem. W diecie oczyszczającej warto pić koktajl z pietruszki i limonki. Wielbiciele słodkich owoców będą zadowoleni z połączenia mango z bananem lub banana i truskawek. Do smoothie można też dodać płatki: owsiane lub jaglane.
Lemoniada
Do przygotowania lemoniady potrzeba kilku cytryn, cukru ? najlepiej brązowego - oraz zimnej wody. Sok z cytryny należy wycisnąć, dodać do niego cukier oraz wodę i wymieszać. Lemoniadę najlepiej podawać mocno schłodzoną lub z dodatkiem lodu.
Gorąca czekolada
Gorącą czekoladę przyrządza się z gorzkiej czekolady, mleka i słodkiej śmietanki 30%. Wyrazistego smaku doda jej sproszkowane chili. Napój będzie delikatniejszy, jeśli do jego przygotowania użyje się również mlecznej czekolady. Aby przyrządzić gorącą czekoladę, należy doprowadzić do wrzenia mleko i śmietanę, po czym wrzucić do nich połamaną czekoladę i gotować do zgęstnienia. Pod koniec gotowania można dodać szczyptę chili.
Mleko roślinne
Mleko roślinne przygotowuje się mocząc szklankę pestek, ziaren lub orzechów ? najlepiej przez całą noc. Następnie należy je opłukać i zmiksować z kilkoma szklankami wody, po czym odcedzić przez gazę lub gęste sitko. Można je dosłodzić do smaku bądź dodać nieco soli, jak w przypadku mleka owsianego lub ryżowego. Domowe mleko roślinne przyrządza się z płatków owsianych, soi, wiórków kokosowych lub migdałów, a także z różnych rodzajów orzechów.