Smażona krewetka-mumia i cytrusowa sałatka z awokado
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki krewetki:
8 dużych, oczyszczonych czarnych krewetek tygrysich
2 ziemniaki (do pieczenia)
1 naczynie z olejem (do głębokiego smażenia)
sól morska (do przyprawienia)
Składniki sałatki:
1 pomarańcza malinowa, obrana i przekrojona w 4 plastry w poprzek
1 czerwony grejpfrut, obrany i przekrojony w 4 plastry w poprzek
1 duża pomarańcza, obrana i przekrojona w 4 plastry w poprzek
1 awokado obrane, bez pestki i pokrojone w ósemki
60 g oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka grubo posiekanej kolendry
sól morska i rozkruszony czarny pieprz (do smaku)
Przygotowanie krewetek:
Rozgrzej olej do 190°C. Obierz ziemniaki. Korzystając z japońskiej, obrotowej obieraczki firmy Benriner, wytnij długie paski z ziemniaków. Weź dwa i owiń nimi całą krewetkę, jakbyś ją bandażował. Smaż w głębokim tłuszczu na złocistobrązowo. Wyjmij z tłuszczu, dopraw solą.
Przygotowanie sałatki:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i czarnym pieprzem.
Podanie:
Ułóż na talerzu po jednym plastrze każdego cytrusa i 2 plasterki awokado. Na wierzchu połóż 2 krewetki i podawaj.
© 2012 Corey Roberts
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W