Słodkie bułeczki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 0,8 kg ciasta drożdżowego (jeśli wyjęte z lodówki zostawić do uzyskania pokojowej temperatury)
- 115 gramów masła o temperaturze pokojowej
- plus masło posmarowania foremek do muffinów
- 1 miarka granulowanego cukru
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obficie natłuścić formę na muffinów miękkim masłem. Odstawić. W średniej misce zmieszać cukier z cynamonem, odstawić. Wyjąć ciasto na lekko posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 46 cm x 25 cm. Posmarować ciasto 2 łyżkami masła i posypać 1/3 mieszanki cukru i cynamonu.
Zaczynając od dłuższej strony ściśle zawijać ciasto, ściskając brzegi, żeby się skleiło. Pociąć skośnie na ok. 4 cm kawałki. Włożyć do foremek. Przykryć folią. Trzymać w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości przez około 45-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Po wyrośnięciu ciasta zdjąć folię i umieścić na środkowej półce piekarnika. Wypiekać na złoty kolor aż bułeczki wyrosną, przez około 22-24 minuty. Wyjąć z piekarnika i powoli ostudzić. Roztopić resztę masła w małym rondlu na średnim ogniu. Wyjąć bułeczki z foremek. Posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i delikatnie obtoczyć zanurzyć w mieszance cynamonowo-cukrowej. Podawać na ciepło.
Zaczynając od dłuższej strony ściśle zawijać ciasto, ściskając brzegi, żeby się skleiło. Pociąć skośnie na ok. 4 cm kawałki. Włożyć do foremek. Przykryć folią. Trzymać w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości przez około 45-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Po wyrośnięciu ciasta zdjąć folię i umieścić na środkowej półce piekarnika. Wypiekać na złoty kolor aż bułeczki wyrosną, przez około 22-24 minuty. Wyjąć z piekarnika i powoli ostudzić. Roztopić resztę masła w małym rondlu na średnim ogniu. Wyjąć bułeczki z foremek. Posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i delikatnie obtoczyć zanurzyć w mieszance cynamonowo-cukrowej. Podawać na ciepło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W