Sernik z Ricottą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Ciasto:
1 kilogram odsączonej ricotty
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 miarka cukru
1/3 miarki mąki
6 jajek
1 łyżeczka esencji waniliowej
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Wstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Smarujemy masłem i posypujemy mąką 20-centymetrową formę. Strzepujemy nadmiar mąki. Stawiamy formę na papierze do pieczenia. Do średniej miski przesiewamy cukier i mąkę. Do dużej miski wkładamy ricottę, skórkę pomarańczową i mieszamy na gładką masę. Wsypujemy cukier i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy. Dodajemy esencję waniliową i sól. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku przez 55-60 minut, aż ciasto zyska złocisty odcień. Środek ciasta powinien być twardy. Sprawdzamy nożem czy ciasto się upiekło. Studzimy sernik. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
© Martha Stewart
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W