Scones
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 filiżanki mąki
- 1 filiżanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- ½ mielonego cynamonu
- 170 g pokrojonego masła
- 1 filiżanka suszonych wiśni
- ½ filiżanki uprażonych płatków migdałowych
- ½ filiżanki śmietany kremówki
- brązowy cukier do posypania
- domowe masło
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, sól i cynamon. Dodaj masło i dokładnie rozetrzyj palcami. Dodaj wiśnie, migdały oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Uformuj ciasto w placek o grubości 2,5 cm i podziel na 6 trójkątów. Posyp każdy brązowym cukrem. Umieść bułeczki scones na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 17-18 min. Po upływie 8-9 min obróć blachę, by bułeczki równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło z domowym masłem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W