Sałatka ze słodkich ziemniaków na zimno
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 39)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:
4 słodkie ziemniaki średniej wielkości (1,5 kg), obrane, pokrojone w kostkę o boku 1,5–2 cm (8 szklanek)
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
1 dymka, pokrojona na kawałki
sól
świeżo zmielony pieprz
¼ szklanki oleju szafranowego lub z pestek winogron
½ dymki (tylko zielona część) pokrojonej w kawałki, do przybrania
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucić słodkie ziemniaki. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gotować do miękkości, ok. 5 minut. Odcedzić. Wymieszać w małej misce ocet, skórkę i sok z pomarańczy, dymkę i sól. Wlewać małym strumieniem oliwę, szybko mieszając. Przyprawić pieprzem. Polać sosem ziemniaki w dużej misce, przybrać pozostałą dymką. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na dobę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W