Sałatka z pieczonych żółtych buraków

Sałatka z pieczonych żółtych buraków
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
buraki:
5 dużych żółtych buraków, obranych i umytych
2 łyżki oliwy (30 ml)

dressing:
1 szalotka, posiekana
2 łyżki musztardy ziarnistej (30 ml)
1 łyżka czerwonego octu winnego (15 ml)
1 łyżeczka syropu klonowego (5 ml)
1 łyżeczka oleju z orzechów laskowych (5 ml)
szklanki oliwy (85 ml)
kilka gałązek estragonu, posiekanych
sól i pieprz

do podania:
garść listków selera naciowego

Przygotowanie:
Pieczenie buraków: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Buraki skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Zawijamy w folię aluminiową, zostawiając niewielki otwór na górze. Układamy w brytfance. Pieczemy 45 minut, aż będzie je można przekłuć nożem. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Dressing: w międzyczasie mieszamy składniki sosu. Podanie: polewamy sosem buraki, mieszamy. Posypujemy listkami, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA