Sałatka z pieczonych żółtych buraków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:buraki:
5 dużych żółtych buraków, obranych i umytych
2 łyżki oliwy (30 ml)
dressing:
1 szalotka, posiekana
2 łyżki musztardy ziarnistej (30 ml)
1 łyżka czerwonego octu winnego (15 ml)
1 łyżeczka syropu klonowego (5 ml)
1 łyżeczka oleju z orzechów laskowych (5 ml)
⅓ szklanki oliwy (85 ml)
kilka gałązek estragonu, posiekanych
sól i pieprz
do podania:
garść listków selera naciowego
Przygotowanie:
Pieczenie buraków: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Buraki skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Zawijamy w folię aluminiową, zostawiając niewielki otwór na górze. Układamy w brytfance. Pieczemy 45 minut, aż będzie je można przekłuć nożem. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Dressing: w międzyczasie mieszamy składniki sosu. Podanie: polewamy sosem buraki, mieszamy. Posypujemy listkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W