Sałatka z cykorii z rodzynkami i waniliowym winegretem

Sałatka z cykorii z rodzynkami i waniliowym winegretem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Sałatka
4 cykorie, pokrojone w cienkie plasterki
1 szklanka sporych rodzynek
szczypta soli i pieprzu

Winegret
1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin
½ szklanki białego octu winnego
2 łyżki miodu
1 ½ łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżka musztardy dijońskiej
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie
Przygotuj winegret. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj cykorię i rodzynki. Dodaj kilka łyżek dressingu i dopraw do smaku solą i pieprzem. To naprawdę jest takie proste!


© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA