Ryż pomidorowy

Ryż pomidorowy
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 6 szklanek wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka soli
  • 1½ szklanki ryżu basmati
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki drobno posiekanych pomidorów
  • ½ szklanki drobno posiekanej dymki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z liściem laurowym i solą. Przepłucz ryż na sitku o drobnych oczkach i wsyp do wody. Gotuj ryż bez przykrycia przez 10 minut. Odcedź ugotowany ryż i wsyp z powrotem do garnka. Podgrzewając na małym ogniu, wymieszaj go z koncentratem i oliwą. Dodaj posiekane pomidory i dymkę, wymieszaj. Dopraw do smaku. Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA