Rosół zabielany podany z pieczonym kurczakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 1 kg ekologicznego kurczaka
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
- 1 duża cebula
- ½ pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- gałązka tymianku
- 900 ml wywaru drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Całego kurczaka posyp solą i pieprzem. Usmaż na oleju. Do brytfanny włóż posiekaną cebulę, pora i selera naciowego. Dorzuć ząbki czosnku, liść laurowy i gałązkę tymianku. Ułóż kurczaka na warzywach, wlej wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i wstaw na 50 minut do rozgrzanego piekarnika. Mięso co jakiś czas polewaj wywarem. Gdy się dusi, przygotuj beszamel. W rondelku roztop masło, dorzuć mąkę. Smaż mieszając na średnim ogniu, aż zasmażka stanie się złocista. W drugim rondlu zagotuj mleko. Wlewaj stopniowo do zasmażki, cały czas rozcierając, aż powstanie gładka masa. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij kurczaka z brytfanny i odłóż na bok. Zagotuj beszamel i stopniowo dolewaj do niego przecedzony wywar z duszenia kurczaka. Dolej śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Rosół gotowy. Pokrój mięso i ułóż na talerzach. Zalej rosołem. Na wierzchu umieść rumiane plastry piersi. Skrop oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W