Rosół zabielany podany z pieczonym kurczakiem

Rosół zabielany podany z pieczonym kurczakiem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 1 kg ekologicznego kurczaka
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 duża cebula
  • ½ pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • 900 ml wywaru drobiowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Całego kurczaka posyp solą i pieprzem. Usmaż na oleju. Do brytfanny włóż posiekaną cebulę, pora i selera naciowego. Dorzuć ząbki czosnku, liść laurowy i gałązkę tymianku. Ułóż kurczaka na warzywach, wlej wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i wstaw na 50 minut do rozgrzanego piekarnika. Mięso co jakiś czas polewaj wywarem. Gdy się dusi, przygotuj beszamel. W rondelku roztop masło, dorzuć mąkę. Smaż mieszając na średnim ogniu, aż zasmażka stanie się złocista. W drugim rondlu zagotuj mleko. Wlewaj stopniowo do zasmażki, cały czas rozcierając, aż powstanie gładka masa. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij kurczaka z brytfanny i odłóż na bok. Zagotuj beszamel i stopniowo dolewaj do niego przecedzony wywar z duszenia kurczaka. Dolej śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Rosół gotowy. Pokrój mięso i ułóż na talerzach. Zalej rosołem. Na wierzchu umieść rumiane plastry piersi. Skrop oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA