Risotto z kaszy z potrawką z dzika
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: kuchnia polska z Adamem Chrząstowskim
- Trudność:
- trudne
Składniki:
- udziec z dzika bez kości 1,5 kg
- wino czerwone 1 litr
- cebula 2 sztuki
- czosnek 0,5 główki
- kasza pęczak 1 kg
- borowik suszony plastry 100 g
- bulion drobiowy 2 litry
- ser bursztyn spomlek 1 kg
- masło 600 g
- pomidory 1 kg
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- miód
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udziec oczyść z powięzi i przypraw i obsmaż. Przełóż do szybkowaru i dodaj 3 ząbki czosnku i ½ posiekanej cebuli. Zalej mięso winem i ¼ bulionu i gotuj do momentu aż zacznie się rozpadać.
W 1/3 pozostałego gorącego bulionu namocz borowiki. 2 ząbki czosnku i resztę cebuli posiekaj i zeszklij na 1/3 masła. Dodaj kaszę i lekko obsmaż. Podlej kaszę bulionem (tyle by była przykryta) i gotuj do momentu wchłonięcia płynu. Dodaj namoczone grzyby i gotując dalej podlewaj bulionem spod grzybów, a następnie zwykłym do momentu aż kasza będzie miękka. Wyjmij ugotowane mięso z szybkowaru, dopraw. Sos zredukuj i również dopraw miodem, liściem laurowym i zielem angielskim. Wymieszaj mięso z sosem. Kaszę wykończ masłem, tartym serem i kostką z pomidorów. Na talerzu ułóż potrawkę, na to ułóż kaszę.
W 1/3 pozostałego gorącego bulionu namocz borowiki. 2 ząbki czosnku i resztę cebuli posiekaj i zeszklij na 1/3 masła. Dodaj kaszę i lekko obsmaż. Podlej kaszę bulionem (tyle by była przykryta) i gotuj do momentu wchłonięcia płynu. Dodaj namoczone grzyby i gotując dalej podlewaj bulionem spod grzybów, a następnie zwykłym do momentu aż kasza będzie miękka. Wyjmij ugotowane mięso z szybkowaru, dopraw. Sos zredukuj i również dopraw miodem, liściem laurowym i zielem angielskim. Wymieszaj mięso z sosem. Kaszę wykończ masłem, tartym serem i kostką z pomidorów. Na talerzu ułóż potrawkę, na to ułóż kaszę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W