Purée ziemniaczane z ricottą

Purée ziemniaczane z ricottą
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
5

Składniki:

  • 5 bardzo dużych ziemniaków
  • umytych
  • ze skórką
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki (55 g) miękkiego masła
  • 1 szklanka (225 g) ricotty lub serka wiejskiego
  • gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włożyć ziemniaki do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut. Ziemniaki mają być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Odlać i odstawić, aby trochę przestygły. Następnie zdjąć skórkę i pokroić ziemniaki w grubą kostkę. Do garnka po gotowaniu ziemniaków wlać mleko, dodać masło i podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż masło się roztopi. Z powrotem włożyć do garnka ziemniaki i utłuc je na grube purée. Dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA