Purée ziemniaczane z ricottą
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- 5 bardzo dużych ziemniaków
- umytych
- ze skórką
- ½ szklanki mleka
- 4 łyżki (55 g) miękkiego masła
- 1 szklanka (225 g) ricotty lub serka wiejskiego
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włożyć ziemniaki do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut. Ziemniaki mają być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Odlać i odstawić, aby trochę przestygły. Następnie zdjąć skórkę i pokroić ziemniaki w grubą kostkę. Do garnka po gotowaniu ziemniaków wlać mleko, dodać masło i podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż masło się roztopi. Z powrotem włożyć do garnka ziemniaki i utłuc je na grube purée. Dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W