Purée ziemniaczane z ricottą

Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 5
Składniki:
- 5 bardzo dużych ziemniaków
- umytych
- ze skórką
- ½ szklanki mleka
- 4 łyżki (55 g) miękkiego masła
- 1 szklanka (225 g) ricotty lub serka wiejskiego
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Włożyć ziemniaki do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut. Ziemniaki mają być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Odlać i odstawić, aby trochę przestygły. Następnie zdjąć skórkę i pokroić ziemniaki w grubą kostkę. Do garnka po gotowaniu ziemniaków wlać mleko, dodać masło i podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż masło się roztopi. Z powrotem włożyć do garnka ziemniaki i utłuc je na grube purée. Dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W