Pudding z ricotty
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytrusów
- łyżka ciemnych rodzynek
- łyżka jasnych rodzynek
- łyżka koryntek
- ¼ filiżanki brandy albo likieru owocowego
- 4 duże jajka
- 1/3 filiżanki cukru
- 675 g ricotta albo twarogu
- skórka z cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki
- sól
- łyżka niesolonego masła
- ¼ filiżanki bułki tartej
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Posiekaną skórkę cytrusów wymieszać z rodzynkami, koryntkami i brandy. Odstawić na 15 minut. W robocie kuchennym połączyć żółtka, cukier, ser, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Jeśli używamy miksera, najpierw należy ubić żółtka z cukrem. Następnie dodać ser, aromat i mąkę. Dolać do ciasta brandy, w której moczyły się rodzynki. Wyrobić. Dodać skórkę i rodzynki. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Dodać 1/3 mieszanki serowej. Delikatnie rozmieszać. Dołożyć resztę masy. Wymieszać. Formę do sufletu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę puddingową. Formę ustawić na blasze wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy naczynia. Piec przez 35 minut. Po upieczeniu pozostawić pudding w kąpieli wodnej przez 30 minut. Następnie odciąć go od formy nożem o wąskim ostrzu. Przykryć formę talerzem i odwrócić. Pudding podawać posypany cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W