Ptysie z kremem cukierniczym i polewą klonowo-kawową

Ptysie z kremem cukierniczym i polewą klonowo-kawową
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Martha piecze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 porcja ciasta parzonego
  • krem cukierniczy (według przepisu)
  • polewa klonowo-kawowa (według przepisu)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W małej miseczce wymieszać jajko z łyżką stołową wody. Odstawić. Wyłożyć 2 duże blachy papierem do pieczenia. Włożyć ciasto parzone do torby zakończonej 1,5 cm dzióbkiem. Formować 5-centymetrowe kulki w odstępach około 2,5 cm. Delikatnie rozprowadzić nierówności wilgotnym palcem, zaokrąglić aby ciasto równo rosło. Posmarować ciasto jajkiem. Piec około 25 minut aż ptysie wyrosną i będą złoto-brązowe. Przełożyć z piekarnika na drucianą podstawkę. Wystudzić. Włożyć krem cukierniczy do torby zakończonej 3 mm dzióbkiem, wycisnąć krem do rozciętych ptysiów. Zanurzyć górę każdego ptysia w syropie, pozwolić aby nadmiar ściekł i odstawić pokrytą stroną do góry na drucianą tackę. Włożyć do lodówki na 10 minut do stężenia polewy, podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA