Ptysie serowe z renklodowym chutney

Ptysie serowe z renklodowym chutney
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:



Składniki ciasta:
75 ml wody
75 ml mleka
100 g masła
½ łyżeczki miałkiego cukru
½ łyżeczki soli
150 g mąki
3 jaja
100g startego sera gruyère (25g do posypania)
szczypta pieprzu kajeńskiego
rozkłócone jajo

Przygotowanie ptysiów:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Do rondla wlej wodę i mleko. Wrzuć masło, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Wyłącz gaz. Dosyp mąkę. Postaw na ogniu, ucieraj drewnianą łyżką przez 1-2 minuty. Wbijaj jaja po jednym, cały czas ucierając. Dosyp 75 g sera gruyère i szczyptę pieprzu kajeńskiego. Wymieszaj. Nabieraj masę łyżką i formuj w dłoniach kulki. Układaj je na teflonowej blasze do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Posmaruj kulki ciasta rozkłóconym jajkiem. Posyp resztą sera gruyère. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-18 minut. Otwórz upieczone ptysie i napełnij renklodowym chutney. Podawaj.

© Gary Rhodes

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA