Ponczówki
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 115 g masła
- w temperaturze pokojowej plus trochę do wysmarowania foremek
- 75 g ciemnych rodzynek lub mieszanki bakalii
- 4 łyżki ciemnego rumu
- 2 łyżki wody
- 225 g mąki pszennej
- saszetka drożdzy suszonych instant (7 g)
- ½ łyżeczki drobnej soli
- 4 duże jajka
- roztrzepane
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka płynnego miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wysmarować masłem formę na muffiny (na 12 sztuk) lub foremki na ponczówki. Rodzynki zalać rumem i zimną wodą. Wstawić na średni ogień, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. W osobnej miseczce rotrzepać jajka z miodem. Mieszać mąkę z jajkami i miodem oraz masłem, wybijając drewnianą łyżką, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Odcedzić rodzynki, zostawiając płyn, w którym się gotowały. Wymieszać rodzynki z ciastem. Nałożyć ciasto do połowy wysokości foremek, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Piec babeczki na złoto przez 12-15 minut. Składniki syropu podgrzewać w rondlu na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, wlać płyn, w którym gotowały się rodzynki, dodać pozostałą ilość rumu i miód. Gotować kilka sekund na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia. Wyjąć babeczki z piekarnika, odstawić do wystygnięcia w foremkach na pięć minut. Nożem o zaokrąglonym końcu przesunąć wzdłuż ścianek foremek, by łatwiej było wyjąć babeczki. Odwrócić foremki do góry dnem i wyłożyć babeczki na duży ceramiczny półmisek. Polać połową syropu, odstawić na pięć minut, by babeczki spiły syrop. Delikatnie odwrócić babeczki i polać pozostałą połową syropu. Odwrócić po raz kolejny. Przykryć półmisek z babeczkami folią plastikową i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem (nasączone ponczówki można przechowywać w lodówce 2-3 dni). Przed podaniem nałożyć po jednej ponczówce na talerzyk deserowy. Podawać z gęstą kremówką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W