Pomidory faszerowane dzikim ryżem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- ½ szklanki dzikiego ryżu
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki drobno posiekanej cebuli
- ¼ szklanki pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego
- ¼ szklanki pokrojonej w drobną kostkę marchewki
- ½ szklanki ryżu Arborio
- ¼ szklanki białego wina
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej szałwii
- 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 2 łyżki niesolonych prażonych nasion dyni
- 2/3 szklanki startego sera Asiago
- sól i pieprz
- 12 do 16 niewielkich twardych pomidorów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu. Dodaj dziki ryż i smaż, aż zacznie wydzielać orzechową woń (ok. 2 min). Zalej ryż 1½ szklanki bulionu drobiowego, doprowadź do wrzenia na małym ogniu, przykryj rondel uchyloną pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż zmięknie, a ziarna się otworzą (ok. 40 min). Jeśli bulion wyparuje, dodaj jeszcze ½ szklanki.
Wyjmij z rondla ugotowany ryż i wlej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, seler naciowy oraz marchewkę i duś, aż cebula się zeszkli (około 5 min). Wsyp ryż Arborio, przemieszaj z warzywami, a po minucie wlej wino i wymieszaj, żeby ryż je wchłonął. Dodaj 1 szklankę bulionu i mieszaj na małym ogniu, aż się wchłonie. Dodaj tymianek oraz szałwię i, jeśli ryż jest ugotowany al dente, resztę bulionu. Wmieszaj żurawinę, nasiona dyni i ugotowany dziki ryż, a na koniec ser Asiago i dopraw do smaku. Odstaw risotto, żeby przestygło. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odetnij „wieczka” z pomidorów od strony szypułki (zachowaj je) i wydrąż miąższ i pestki. Napełnij pomidory risottem i przykryj odciętymi „pokrywkami”. Piecz 15 min, aż pomidory zmiękną.
Wyjmij z rondla ugotowany ryż i wlej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, seler naciowy oraz marchewkę i duś, aż cebula się zeszkli (około 5 min). Wsyp ryż Arborio, przemieszaj z warzywami, a po minucie wlej wino i wymieszaj, żeby ryż je wchłonął. Dodaj 1 szklankę bulionu i mieszaj na małym ogniu, aż się wchłonie. Dodaj tymianek oraz szałwię i, jeśli ryż jest ugotowany al dente, resztę bulionu. Wmieszaj żurawinę, nasiona dyni i ugotowany dziki ryż, a na koniec ser Asiago i dopraw do smaku. Odstaw risotto, żeby przestygło. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odetnij „wieczka” z pomidorów od strony szypułki (zachowaj je) i wydrąż miąższ i pestki. Napełnij pomidory risottem i przykryj odciętymi „pokrywkami”. Piecz 15 min, aż pomidory zmiękną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W