Pomidory faszerowane dzikim ryżem

Pomidory faszerowane dzikim ryżem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu. Dodaj dziki ryż i smaż, aż zacznie wydzielać orzechową woń (ok. 2 min). Zalej ryż 1½ szklanki bulionu drobiowego, doprowadź do wrzenia na małym ogniu, przykryj rondel uchyloną pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż zmięknie, a ziarna się otworzą (ok. 40 min). Jeśli bulion wyparuje, dodaj jeszcze ½ szklanki.
Wyjmij z rondla ugotowany ryż i wlej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, seler naciowy oraz marchewkę i duś, aż cebula się zeszkli (około 5 min). Wsyp ryż Arborio, przemieszaj z warzywami, a po minucie wlej wino i wymieszaj, żeby ryż je wchłonął. Dodaj 1 szklankę bulionu i mieszaj na małym ogniu, aż się wchłonie. Dodaj tymianek oraz szałwię i, jeśli ryż jest ugotowany al dente, resztę bulionu. Wmieszaj żurawinę, nasiona dyni i ugotowany dziki ryż, a na koniec ser Asiago i dopraw do smaku. Odstaw risotto, żeby przestygło. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odetnij „wieczka” z pomidorów od strony szypułki (zachowaj je) i wydrąż miąższ i pestki. Napełnij pomidory risottem i przykryj odciętymi „pokrywkami”. Piecz 15 min, aż pomidory zmiękną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA