Pikantne żeberka wieprzowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki:8 pięciocentymetrowych żeberek wieprzowych
2 łyżki czerwonego miso
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina mirin
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka startego imbiru
75 g mąki kukurydzianej
1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia
½ łyżeczki japońskiego chili w proszku
sałatka z ogórka:
1 ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
1 czerwone chili, bez pestek, bardzo drobno posiekane
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki wina mirin
2 łyżki jasnego sosu sojowego
przybranie:
1 średnio ostre czerwone chili, pokrojone na krążki
dymka, pokrojona w długie paseczki i zwinięta w lodowatej wodzie
Przygotowanie:
Wymieszać miso, sosy sojowe, wino, ocet i miód. Żeberka włożyć do marynaty i zostawić przynajmniej na godzinę. Jeśli jest taka możliwość najlepiej na całą noc. Żeberka posypać czosnkiem i imbirem, obtoczyć w mące kukurydzianej. Olej rozgrzać w woku na średnim ogniu. Smażyć żeberka partiami, aż z zewnątrz będą ciemne i chrupiące, a mięso stanie się miękkie – około 5 minut na porcję. Wyjąć z oleju, odsączyć na papierowym ręczniku. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Żeberka podawać posypane japońskim chili w proszku, przybrane krążkami chili i zwiniętą dymką z sałatką z ogórka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W