Pieczona wołowina z kością

Pieczona wołowina z kością
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zważ mięso i wylicz czas pieczenia. Przeznacz 15 minut na każde 450 gramów mięsa plus dodatkowy kwadrans jeśli chcesz, by wołowina wyszła średniokrwista. Dopraw mięso solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmażaj wołowinę, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanny i piecz zgodnie z wcześniejszymi wyliczeniami. Wyjmij mięso z brytfanny, nakryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 15-30 minut. Rozgrzej patelnię, na której wcześniej obsmażałeś mięso. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z sokami pozostałymi po mięsie. Gotuj kilka minut. Wlej czerwone wino i gotuj jeszcze kilka minut, aż wino odparuje. Dolej bulion wołowy i ocet balsamiczny. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wmieszaj soki z brytfanny. Pokrój mięso na grube plastry i podawaj z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA