Pieczona wołowina z kością
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2-2 ½ antrykotu z kością
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml czerwonego wina
- 500 ml bulionu wołowego
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zważ mięso i wylicz czas pieczenia. Przeznacz 15 minut na każde 450 gramów mięsa plus dodatkowy kwadrans jeśli chcesz, by wołowina wyszła średniokrwista. Dopraw mięso solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmażaj wołowinę, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanny i piecz zgodnie z wcześniejszymi wyliczeniami. Wyjmij mięso z brytfanny, nakryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 15-30 minut. Rozgrzej patelnię, na której wcześniej obsmażałeś mięso. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj z sokami pozostałymi po mięsie. Gotuj kilka minut. Wlej czerwone wino i gotuj jeszcze kilka minut, aż wino odparuje. Dolej bulion wołowy i ocet balsamiczny. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wmieszaj soki z brytfanny. Pokrój mięso na grube plastry i podawaj z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W