Pieczona alaska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.81)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 podpieczony spód ciasta
- smak obojętny
- domowej roboty lub kupny
- ½ szklanki Grand Marnier lub dowolnego likieru
- 2 litry dobrych lodów waniliowych lub w innym smaku
- 4 białka jaja + pół skorupki
- 1 łyżeczka wodorowinianu potasu
- ½ szklanki białego cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyciąć z ciasta krążek o średnicy 20 cm, umieścić na środku blachy. Nasączyć likierem (3 łyżki). Nałożyć łyżką lody formując kopczyk. Zostawić dwucentymetrowy margines. Zamrażać aż będzie twarde, kilka godzin lub całą noc. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Ubić białka z wodorowinianem potasu, kiedy powstanie miękka piana dodać ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawać cukier, ubijać na sztywno. Pokryć pianą lody i spód ciasta. Można udekorować ciasto wyciskając pianę z tubki do kremu. Na wierzchu umieścić pół skorupki jaja i natychmiast wkładać do piekarnika. Piec ok 5-8 minut, aż beza się zrumieni. Usadzić gości przy stole. Do skorupki nalać podgrzanego Grand Marnier i podpalić. Przy stole można dolać jeszcze likieru do skorupki, będzie się dłużej palił.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W