Pernil
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.56)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 łopatka wieprzowa
- 1,8 kg do 3,2 kg (można zastąpić świeżą szynką)
- 4 lub więcej obranych ząbków czosnku
- 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
- 2 łyżki świeżego oregano lub 1 łyżka suszonego
- 1 łyżka zmielonego kminu
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili ancho lub innego łagodnego rodzaju chili
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- oliwa
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- ósemki limonki do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Naciąć skórę na mięsie ostrym nożem, robiąc kratkę. Zmiksować czosnek, cebulę, oregano, kmin, chili, sól i pieprz, dodając oliwę, aż powstanie pasta. Składniki można też utłuc w moździerzu i rozprowadzić oliwą. Dodać ocet i rozmieszać. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso. Włożyć mięso do brytfanny na pieczeń, wlać na dno nieco wody. Piec przez kilka godzin (ok. 2 kilogramowa łopatka będzie gotowa po ok. 3 godzinach), przekręcając co godzinę i w razie potrzeby podlewając wodą, aż mięso będzie bardzo miękkie. Przed końcem pieczenia ułożyć łopatkę skórą do góry, żeby ładnie się przypiekła, ewentualnie zwiększając temperaturę. Odstawić na 10 – 15 minut przed pokrojeniem. Mięso powinno być tak miękkie, że praktycznie niemożliwe jest pokrojenie go na równe plasterki, lepiej podzielić na grube kawałki. Podawać z ósemkami limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W