Paj z wołowiną

Paj z wołowiną
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 kg tańszego mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mielonej papryki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 duża cebula
  • drobno posiekana
  • 300 g marchewek
  • obranych i pokrojonych w kostkę
  • 3 duże ząbki czosnku
  • pokrojone w plasterki
  • 3 fileciki anchovies drobno posiekane
  • 4 listki szałwii
  • drobno posiekane
  • 170 ml czerwonego wina
  • 1 duży płat gotowego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrój wołowinę w czterocentymetrowe kawałki. W misce połącz mąkę, paprykę, łyżeczkę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodaj wołowinę i wymieszaj, aż mięso pokryje się przyprawami i mąką. Przełóż mięso do garnka, który można wstawić do piekarnika. Dodaj pomidory, cebulę, marchew, czosnek, anchovies, szałwię, czerwone wino i zamieszaj. Nakryj garnek i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj. Sos powinien zgęstnieć, a marchew i mięso zmięknąć. Przełóż potrawkę do żaroodpornego naczynia o pojemności 2 litrów. Posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto i „nakryj” nim naczynie z mięsem. Odetnij brzegi ciasta ostrym nożem, a pośrodku zrób nacięcie. Na tym etapie możesz wstawić potrawę do lodówki i upiec później. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem i piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być kruche i rumiane. Podawaj z chutneyem pomidorowym i sałatą. Ewentualnie z tłuczonymi ziemniakami z selerem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA