Paj z wołowiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kg tańszego mięsa wołowego (np. łopatki)
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mielonej papryki
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 duża cebula
- drobno posiekana
- 300 g marchewek
- obranych i pokrojonych w kostkę
- 3 duże ząbki czosnku
- pokrojone w plasterki
- 3 fileciki anchovies drobno posiekane
- 4 listki szałwii
- drobno posiekane
- 170 ml czerwonego wina
- 1 duży płat gotowego ciasta francuskiego
- 1 żółtko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrój wołowinę w czterocentymetrowe kawałki. W misce połącz mąkę, paprykę, łyżeczkę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodaj wołowinę i wymieszaj, aż mięso pokryje się przyprawami i mąką. Przełóż mięso do garnka, który można wstawić do piekarnika. Dodaj pomidory, cebulę, marchew, czosnek, anchovies, szałwię, czerwone wino i zamieszaj. Nakryj garnek i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj. Sos powinien zgęstnieć, a marchew i mięso zmięknąć. Przełóż potrawkę do żaroodpornego naczynia o pojemności 2 litrów. Posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto i „nakryj” nim naczynie z mięsem. Odetnij brzegi ciasta ostrym nożem, a pośrodku zrób nacięcie. Na tym etapie możesz wstawić potrawę do lodówki i upiec później. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem i piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być kruche i rumiane. Podawaj z chutneyem pomidorowym i sałatą. Ewentualnie z tłuczonymi ziemniakami z selerem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W