Paj z kurczakiem i cielęciną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Na ciasto:
masło do posmarowania formy
160 g smalcu
150 ml wody
350 g mąki
¼ łyżeczki soli
1 rozkłócone jajko
Na nadzienie:
225 g gotowanej szynki, porwanej na kawałki
225 g mielonych udek z kurczaka
350 g piersi z kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
300 g polędwicy cielęcej, pokrojonej na małe kawałki
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
2 szalotki, drobno posiekane
50 g masła, stopionego
1 łyżka wytrawnej sherry
1 łyżka śmietany kremówki
1 garść natki, drobno posiekanej
1 garść szałwii, drobno posiekanej + 6 całych listków
1 garść tymianku, drobno posiekanego
Do podania: korniszony
owoce kaparów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Natłuść okrągłą formę o średnicy 18 cm.
Ciasto: Smalec i wodę umieść w rondlu i podgrzej, aż smalec się rozpuści. Ostudź.
Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj smalec z wodą i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Weź 2/3 ciasta i uformuj duży placek. Studź kilka minut i umieść w formie do pieczenia. Krawędzie ciasta powinny nieco wystawać. Nadzienie: połącz wszystkie składniki poza listkami szałwii. Dopraw obficie solą i pieprzem. Wypełnij nadzieniem formę. Z listków szałwii ułóż pośrodku wachlarzyk.
Rozwałkuj pozostałe ciasto. Powstały placek powinien pokryć nadzienie. Ułóż ciasto i zlep brzegi. Nadmiar ciasta odetnij. Pośrodku zrób głębokie nacięcie. Z resztek ciasta wykonaj ozdobne listki i naklej.
Posmaruj ciasto jajkiem i piecz 2 godziny i 30 minut, aż ciasto stanie się rumiane i chrupiące. Jeśli ciasto zbyt szybko łapie kolor, po 2 godzinach zmniejsz temperaturę. Wyjmij z piekarnika i ostudź do temperatury pokojowej. Umieść w lodówce. Podaj na zimno z korniszonami i owocami kaparów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W