Odwrócone ciastka z nektarynkami, śliwkami i morelami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
6 odwróconych ciast, albo 36 mini odwróconych ciasteczek.Polewa owocowa Marthy:
230 gramów masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ciemnego rumu
2 miarki jasnego cukru trzcinowego
½ łyżeczki esencji waniliowej
½ łyżeczki soli gruboziarnistej
10-15 nektarynek, śliwek albo moreli, w sumie kilogram
Ciasto:
230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form
1 ½ marki mąki plus mąka do posypania form
1 ½ miarki mąki tortowej
1 proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 ¾ miarki cukru plus cukier do posypania owoców
4 duże jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 ¼ miarki mleka
słodka śmietanka do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Przygotować polewę owocową:
Do miski włożyć masło, syrop klonowy, ciemny rum, cukier trzcinowy, esencję waniliową i sól. Dokładnie wymieszać mikserem. Spryskać tłuszczem 5 dużych form albo trzy formy na 12 muffinów każda. Duże formy wykładamy papierem do pieczenia. Spryskujemy papier tłuszczem. Nakładamy równą ilość polewy do wszystkich form. Wygładzamy masę łopatką. Kroimy owoce na plastry. Układamy plasterki owoców w spiralny wzór zaczynając od środka formy. Kładziemy owoce na polewie. Używamy 2-3 owoce na jedno ciasto. Do małych odwróconych ciasteczek kroimy owoce na okrągłe plastry grubości pół centymetra. Do każdej foremki kładziemy jeden plaster. Układamy owoce dekoracyjnie.
Robimy ciasto:
Do średniej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. W mikserze ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Ucieramy przez 3-4 minuty. Zbieramy masę z brzegów miski. Pojedynczo wbijamy jajka. Dolewamy esencję waniliową. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę w trzech porcjach. Naprzemiennie dolewamy mleko. Zaczynamy i kończymy mąką. Mieszamy po każdorazowym dodaniu składników. Wlewamy ciasto do przygotowanych form i wygładzamy łopatką. Pieczemy aż ciasto zyska złoto-brązowy kolor. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Większe ciasta pieczemy przez 35-40 minut, a mini ciasteczka przez 20-25 minut. Wystawiamy formy na metalową podstawkę. Duże ciasta studzimy przez 30 minut, a małe przez 20 minut. Podważamy brzegi ciast łopatką albo nożem. Odwracamy ciasta i ustawiamy na tacy do góry nogami. Zdejmujemy papier. Podajemy ciepłe albo studzimy. Serwujemy z dodatkiem słodkiej śmietanki.
© Martha Stewart
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W