Mleczna pastilla
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Peta w Marrakeszu (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Wszystko można przygotować wcześniej, ale deser skomponuj tuż przed podaniem, bo inaczej ciasto zmięknie i nie będzie smaczne.
Składniki sosu mlecznego:
3 szklanki mleka
4 łyżki stołowe cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
1 łyżka stołowa wody różanej lub pomarańczowej
½ rozciętej laski wanilii albo ¼ łyżeczki ekstraktu wanilii
masło (do posmarowania)
Przygotowanie:
Pół szklanki mleka rozmieszaj ze skrobią na gładką pastę. Do rondla wlej resztę mleka, wsyp cukier, sól, dodaj nasionka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii i doprowadź do wrzenia. Wlej pastę, gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, czyli ok. 3 minut. Zdejmij z ognia, wlej wodę różaną lub pomarańczową, zamieszaj. Przelej do miski, przeciągnij po wierzchu masłem, żeby nie powstał kożuch. Wystudź.
Składniki migdałów:
1 łyżka stołowa masła
100 g zblanszowanych migdałów
2 łyżki stołowe cukru pudru
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Na patelni smaż migdały na maśle, aż będą złociste, czyli ok. 5 minut. Posiekaj, wrzuć do miski, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
Składniki ciasta:
6 płatów ciasta ouarka albo mrożonego do sajgonek
½ szklanki oleju roślinnego
papierowe ręczniki kuchenne
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej patelni. Szybko usmaż po jednym płaty ciasta, aż będą chrupkie. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowych ręcznikach.
Do podania:
cukier puder
Przygotowanie pastilli:
Na półmisku połóż usmażony płat ciasta, rozsmaruj sos mleczny, posyp migdałami. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz składniki. Posyp cukrem pudrem i natychmiast podawaj. Przetnij na 4 części ostrym nożem. Ciasto się połamie, ale pozostanie wyborne i lekkie.
© Peta Mathias
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W