Melba brzoskwiniowa
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 250 g drobnego cukru
- 3 łyżki wody
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 laska wanilii
- przekrojona wzdłuż
- 100 g orzechów pistacjowych
- 6 białych brzoskwiń
- 50 g niesolonego masła
- bardzo miękkiego lub stopionego
- 150 g świeżych malin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie, na małym ogniu, podgrzej 150 g cukru z wodą, aż cukier całkowicie się stopi i powstanie przezroczysty syrop. Zwiększ płomień i podgrzewaj syrop intensywnie, aż przybierze jasno karmelowe zabarwienie. Zdejmij rondel z ognia i ostrożnie wmieszaj sok pomarańczowy – może pryskać. Dodaj nasiona wanilii i wymieszaj. Odstaw karmel, żeby ostygł i lekko zgęstniał, a następnie wmieszaj pistacje. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Za pomocą ręcznego palnika, opal skórki brzoskwiń, a następnie usuń je, pocierając owoce czystą ściereczką. Szczodrze natłuść owoce masłem za pomocą pędzla do ciasta, następnie przyprósz pozostałym cukrem. Ułóż brzoskwinie w foremce i polej karmelem. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, podlewając płynem gromadzącym się na dnie foremki. Wyjmij foremkę z piekarnika, dodaj maliny i wymieszaj a następnie wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 min, aż brzoskwinie zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyjmij foremkę z piekarnika, przykryj luźno folią i pozostaw do ostygnięcia – na dnie zgromadzi się pyszny syrop. Podawaj brzoskwinie w miseczkach, z dodatkiem lodów waniliowych, polane syropem z dna foremki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W