Melba brzoskwiniowa

Melba brzoskwiniowa
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 laska wanilii
  • przekrojona wzdłuż
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • 6 białych brzoskwiń
  • 50 g niesolonego masła
  • bardzo miękkiego lub stopionego
  • 150 g świeżych malin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie, na małym ogniu, podgrzej 150 g cukru z wodą, aż cukier całkowicie się stopi i powstanie przezroczysty syrop. Zwiększ płomień i podgrzewaj syrop intensywnie, aż przybierze jasno karmelowe zabarwienie. Zdejmij rondel z ognia i ostrożnie wmieszaj sok pomarańczowy – może pryskać. Dodaj nasiona wanilii i wymieszaj. Odstaw karmel, żeby ostygł i lekko zgęstniał, a następnie wmieszaj pistacje. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Za pomocą ręcznego palnika, opal skórki brzoskwiń, a następnie usuń je, pocierając owoce czystą ściereczką. Szczodrze natłuść owoce masłem za pomocą pędzla do ciasta, następnie przyprósz pozostałym cukrem. Ułóż brzoskwinie w foremce i polej karmelem. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, podlewając płynem gromadzącym się na dnie foremki. Wyjmij foremkę z piekarnika, dodaj maliny i wymieszaj a następnie wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 min, aż brzoskwinie zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyjmij foremkę z piekarnika, przykryj luźno folią i pozostaw do ostygnięcia – na dnie zgromadzi się pyszny syrop. Podawaj brzoskwinie w miseczkach, z dodatkiem lodów waniliowych, polane syropem z dna foremki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA