Maślane herbatniki
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 gramów masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki, kwaśnej śmietany lub crème fraiche
- 3 ½ szklanki mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Utrzyj masło, dodaj cukier i ucieraj, aż składniki się połączą – cukier nie musi się rozpuścić. Dodaj żółtko, śmietankę, kwaśną śmietanę lub crème fraiche – całość połącz. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż nie zostaną ślady masła, ale nie rób tego za długo. Podziel ciasto na dwie części, uformuj dwa wałki (20cm x 5cm) i zawiń w papier do pieczenia. Schłodź, aż stwardnieje (można je przechowywać przez tydzień w lodówce lub zamrozić).
Rozgrzej piekarnik do 150°C z termoobiegiem, dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wałki pokrój w półcentymetrowe plasterki i ułóż na blachach. Piecz na lekko złoty kolor przez 15 minut. Ostudź na kratce i dopiero przełóż do hermetycznego pojemnika.
Wskazówki:
Herbatniki można przekładać bitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.
Rozgrzej piekarnik do 150°C z termoobiegiem, dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wałki pokrój w półcentymetrowe plasterki i ułóż na blachach. Piecz na lekko złoty kolor przez 15 minut. Ostudź na kratce i dopiero przełóż do hermetycznego pojemnika.
Wskazówki:
Herbatniki można przekładać bitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W