Makrela zapiekana w cieście z marynowanym ogórkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Sałatka ogórkowa:1 ogórek
szczypta cukru
1 łyżka nasion żółtej gorczycy
ocet jabłkowy
1 łyżka listków natki pietruszki
2 świeże makrele, sprawione i oczyszczone
200 g mięsa z surowych kiełbasek wieprzowych
drobno posiekany mały pęczek natki pietruszki
drobno posiekany mały pęczek estragonu
1 opakowanie kruchego ciasta
mąka pszenna, do oprószenia
1 rozkłócone jajko
Przygotowanie:
Pokrój ogórek wzdłuż na paski obieraczką do jarzyn, omijając gniazdo nasienne. Przełóż paski do miski. W małym garnku odpornym na kwasy zmieszaj cukier, sól, gorczycę i ocet. Podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Zdejmij garnek z ognia i zalej marynatą poszatkowany ogórek. Wstaw go do lodówki przynajmniej na godzinę. Rozłóż filety z makreli na płasko tak, żeby grzbiet był cały, pozostawiając nie naruszone ogony i starannie usuń ości. Dopraw mięso ryb solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj w misce mięso z kiełbasek, natkę pietruszki oraz estragon i dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podziel mieszankę na dwie równe części i zroluj każdą na kształt kiełbaski. Włóż po jednej do każdej makreli i złóż filety, dociskając je do farszu. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i przekrój na dwa równe prostokąty. Ułóż makrelę pośrodku każdego kawałka ciasta, owiń i szczelnie sklej krawędzie. Zrób ‘łuski’ na cieście nożem do masła albo łyżeczką. Ułóż ryby na blasze do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzla. Piecz 15-20 minut, aż ciasto będzie mocno rumiane, a ryby i farsz upieczone. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 10 minut, by odpoczęły. Osącz marynowany ogórek i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Podaj zapiekanki na ciepło w towarzystwie sałatki z ogórków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W