Makaron z tempeh
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 19)
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- filiżanka pokrojonego tempeh
- ½ filiżanki tamari
- 1 ziemniak
- 500 g makaronu gryczanego albo z komosy ryżowej
- 6 oczyszczonych krewetek królewskich
- 2 posiekane szalotki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty chili
- 2 filiżanki pokrojonych warzyw (marchewka
- papryka
- kapusta
- groszek)
- 2 jajka
- filiżanka kiełków fasoli mung
- łyżka soku z limetki
- 4 łyżki kecap manis
- ¼ filiżanki sosu pomidorowego
- pasta chili:
- 12 suszonych ostrych czerwonych chili
- łyżka pasty curry
- ¼ filiżanki oleju kamelii albo z pestek winogron
- przybranie:
- cząstki limetki
- natka kolendry
- łyżka dymki
- czerwone chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tempeh zamarynować w tamari. Wymieszać 4 łyżki tamari, 4 łyżki kecap manis i ¼ filiżanki sosu pomidorowego. Przygotować pastę chili – zmiksować chili w blenderze. Dodać curry, kilka łyżek oleju i, jeśli to konieczne, wodę. Pastę smażyć w rozgrzanym woku, aż zacznie się oddzielać olej. Przełożyć do miseczki. Ziemniaka ugotować. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Ugotować makaron. Rozgrzać wok. Wlać 3 łyżki oleju. Odsączyć tempeh z tamari. Podsmażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Usmażyć krewetki. Odłożyć. Wlać do woka 2 łyżki oleju. Wrzucić szalotki, czosnek i imbir. Smażyć przez kilka sekund. Dodać pastę chili. Podsmażyć przez minutę. Dodać wszystkie warzywa. Dołożyć makaron. Dolać tamari. Zamieszać. Dodać krewetki. Smażyć przez minutę. Zrobić wgłębienie na środku. Wlać odrobinę oleju. Wbić jajko. Wymieszać je z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać kiełki i sok z limetki. Przybrać limetką, kolendrą, dymką i chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W