Makaron z serem i langustą
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 300 g suchego makaronu „kolanka”
- 25 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 25 ml białego wina
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g sera Comte, startego
- 25 ml tłustej śmietanki
- 2 langusty, ugotowane wybrane mięso
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 4 gałązki estragonu, listki zerwane i posiekane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Jak najmocniej rozgrzać grill w piekarniku.
- Makaron ugotować w dużym garnku w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcjami z opakowania. Odcedzić.
- W osobnym rondlu roztopić masło. Połączyć je z mąką na gładką masę, gotować do dwóch minut, aż się lekko zrumieni.
- Dodawać stopniowo mleko i mieszać, czekając, aż masa zgęstnieje, zanim dodamy kolejną porcję mleka. Cały czas mieszać ubijaczką. Po dodaniu całego mleka powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany.
- Dodać 100 g sera Comte. Podgrzewać delikatnie. Mieszać, aż się rozpuści. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Makaron odcedzić i wrzucić do rondla z sosem.
- Dodać 25 ml śmietanki, połowę mięsa langust, 25 ml mleka. Następnie szczypiorek, estragon i jeszcze trochę mleka. Doprawić.
- Makaron przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać posiekaną czerstwą bułką. Ułożyć langusty i starty ser Comte.
- Umieścić pod grillem. Zapiekać 2 minuty, aż wierzch roztopi się i zrumieni. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W