Majonez na białkach

Majonez na białkach
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 2 białka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Postępujemy jak w przypadku majonezu na żółtkach. Ubijamy razem musztardę, sól, pieprz i białka. Dolewamy powoli cienką strużką oliwę i miksujemy dalej, na koniec doprawiamy sokiem z cytryny lub octem, w razie potrzeby dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez jest lekki, ma bardziej puszystą konsystencję, niż ten na żółtkach. Już sam w sobie jest świetnym dressingiem, a wzbogacony o świeże zioła, czosnek, mieloną paprykę będzie jeszcze ciekawszy. W lodówce można go przechowywać ok. tygodnia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA