Majonez na białkach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 2 białka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250 ml oliwy z oliwek
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Postępujemy jak w przypadku majonezu na żółtkach. Ubijamy razem musztardę, sól, pieprz i białka. Dolewamy powoli cienką strużką oliwę i miksujemy dalej, na koniec doprawiamy sokiem z cytryny lub octem, w razie potrzeby dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez jest lekki, ma bardziej puszystą konsystencję, niż ten na żółtkach. Już sam w sobie jest świetnym dressingiem, a wzbogacony o świeże zioła, czosnek, mieloną paprykę będzie jeszcze ciekawszy. W lodówce można go przechowywać ok. tygodnia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W