Lody klonowe Chucka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Lody
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:2 filiżanki śmietany kremówki
szczypta soli
1 filiżanka ciemnego syropu klonowego
6 dużych żółtek
1 filiżanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ filiżanki płatków klonowych
Przygotowanie:
W ciężkim rondlu na średnim ogniu podgrzewamy śmietanę z solą. Na powierzchni powinny się pojawić pęcherzyki. W misce ubijamy żółtka z syropem klonowym. Wlewamy ⅓ gorącej śmietany, nieustannie mieszając. Następnie miksturę przelewamy do pozostałej śmietany. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż śmietana zgęstnieje. Nie gotujemy. Przecedzamy do naczynia. Mieszamy z mlekiem i wanilią. Nakrywamy i schładzamy. Przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Dodajemy płatki klonowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W