Lawendowa pannacotta
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 225 ml wody
- 100 g drobnego cukru
- garść kwiatów lawendy
- 600 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 płatki żelatyny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj w garnku wodę z drobnym cukrem. Gdy cukier się rozpuści, gotuj syrop na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw, żeby syrop trochę przstygł, a następnie dodaj kwiaty lawendy i odstaw. Wyłóż 6 kokilek plastikową folią i ustaw na tacy. Podgrzej w garnku ¾ śmietany z cukrem waniliowym oraz skórką otartą z pomarańczy tak, żeby się nie zagotowała. Przesącz mieszaninę przez sitko do miski. Zalej żelatynę dwoma łyżkami wody, żeby zmiękła. Wyciśnij z niej wodę, dodaj do śmietany z dodatkami, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw, żeby ostygła. Ubij pozostałą śmietanę na niezbyt sztywno i dodaj do śmietany z żelatyną. Wymieszaj, przelej do kokilek i wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny, aż zawartość kokilek stężeje. Wyłóż pannacottę na deserowe talerzyki i skrop syropem lawendowym. Możesz ozdobić porcje kwiatami lawendy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W