Kurczak w kokosowym curry

Kurczak w kokosowym curry
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
3 łodygi trawy cytrynowej
50 g świeżego imbiru
2 czerwone papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
2 limonki
2 łyżki oleju arachidowego
200 g pomidorów
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
8 udek z kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
8 moreli, przekrojonych na pół i wypestkowanych

Przygotowanie:
Usuwamy zewnętrzne warstwy trawy cytrynowej – bywają twarde. Resztę siekamy i wkładamy do malaksera. Obieramy imbir, kroimy na kawałki i dodajemy do trawy cytrynowej. Kroimy papryczki chili, obieramy czosnek, siekamy łodygi kolendry i połowę liści. Dodajemy wszystko do malaksera. Ocieramy skórkę z limonek i też dodajemy. Włączamy malakser i mielimy składniki na grubą pastę. Dodajemy nieco oleju, sos rybny, sos sojowy, pomidory i ucieramy jeszcze kilka sekund. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju i zrumieniamy udka kurczaka z obu stron. Zdejmujemy kurczaka z patelni, pozostawiamy na patelni łyżkę tłuszczu i soków z mięsa. Dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i smażymy około 2 minut, nieustannie mieszając. Z powrotem przekładamy kurczaka na patelnię. Dolejemy mleczko kokosowe, mieszamy, nakrywamy i pozostawiamy na małym ogniu na 15-20 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, dodajemy morele. Zostawiamy na kilka minut. Na koniec dodajemy sok z limonki i liście kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA