Kurczak po myśliwsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 16 plasterków tłustego bekonu
- 250 g brązowych pieczarek
- 5 pomidorów
- 5 szalotek, obranych i przekrojonych na pół
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 36% tłuszczu
- 1,5 l bulionu drobiowego
- ½ butelki czerwonego wina
- ½ łyżki mąki
- pęczek świeżego estragonu
- 125 g masła
- 800 g obranych ziemniaków odmiany Maris Piper
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Usunąć końce nóżek, podzielić kurczaka na 4 porcje białego i 4 porcje brązowego mięsa.
- Na dużą patelnię wlać trochę oliwy. Kurczaka smażyć przez kilka minut, żeby zrumienić skórę. W międzyczasie dodać dwa kawałki masła.
- Bekon pokroić w kostkę, a szalotki na pół.
- Zrumienionego kurczaka przełożyć do miski.
- Na patelnię wrzucić szalotki i bekon, zrumienić.
- Dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku (ze skórą), połowę estragonu. Smażyć przez minutę. Dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszać, przesmażyć. Po minucie dodać mąkę.
- Wlać czerwone wino, zamieszać, wlać bulion.
- Dodać kurczaka, zagotować.
- Dodać pieczarki.
- Pomidory pokroić w ósemki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem.
- Zagotować i gotować powoli przez 10-15 minut.
- Podawać z „przyzwoitym puree ziemniaczanym” czyli ugotowanymi ziemniakami przeciśniętymi przez praskę i podgrzanymi z tłustą śmietanką i masłem (100 g).
- Na koniec dodać świeży estragon, 2 kawałki masła i doprawić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W