Kurczak pieczony panierowany

Kurczak pieczony panierowany
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 39)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 duże jaja ubite
  • 3 łyżki sosu tabasco
  • 1 średnia cebula
  • pokrojona w grube plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • 1 kurczak (1,5 – 2 kg) podzielony na 8 kawałków
  • ¼ szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅛ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • do posmarowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać w dużej misce jaja, tabasco, cebulę i czosnek. Włożyć kurczaka, dobrze wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki co najmniej na godzinę (do 8 godzin). Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Włożyć do niego blaszkę do pieczenia. Wymieszać w średniej misce mąkę pszenną i kukurydzianą, sól i paprykę. Wyjmować kawałki kurczaka z marynaty, obtaczać w panierce. Układać kawałki kurczaka na rozgrzanej blaszce. Piec 20 minut. Lekko posmarować każdy kawałek oliwą. Piec dalej 30-40 minut, smarując co 10 minut oliwą, aż będzie ciemnozłoty. Wyjąć kurczaka, odstawić na chwilę. Podawać natychmiast lub w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA