Kurczak pieczony panierowany
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 39)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 duże jaja ubite
- 3 łyżki sosu tabasco
- 1 średnia cebula
- pokrojona w grube plasterki
- 2 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- 1 kurczak (1,5 – 2 kg) podzielony na 8 kawałków
- ¼ szklanki mąki pszennej (tortowej)
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅛ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- do posmarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w dużej misce jaja, tabasco, cebulę i czosnek. Włożyć kurczaka, dobrze wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki co najmniej na godzinę (do 8 godzin). Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Włożyć do niego blaszkę do pieczenia. Wymieszać w średniej misce mąkę pszenną i kukurydzianą, sól i paprykę. Wyjmować kawałki kurczaka z marynaty, obtaczać w panierce. Układać kawałki kurczaka na rozgrzanej blaszce. Piec 20 minut. Lekko posmarować każdy kawałek oliwą. Piec dalej 30-40 minut, smarując co 10 minut oliwą, aż będzie ciemnozłoty. Wyjąć kurczaka, odstawić na chwilę. Podawać natychmiast lub w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W