Kruche trójkąty

Kruche trójkąty
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Martha Stewart

Seria kulinarna:
Martha piecze 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka niesolonego masła o temperaturze pokojowej, dodatkowo do posmarowania blachy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. W misie miksera ucieramy masło na średnich obrotach, aż stanie się puszyste, 3 do 5 minut. Potem zgarniamy wszystko ze ścianek miski. Stopniowo dodajemy mieszankę z mąką i ubijamy przez 2 minuty, aż ciasto stanie się puszyste.

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Kratkę ustawiamy w górnej części piekarnika.

Przy pomocy folii nakładamy ciasto do formy na tartę o średnicy 25 centymetrów z wyjmowanym dnem. Przykrywamy ciasto folią i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i kroimy ciasto na 8 trójkątów. Za pomocą drewnianego patyczka nakłuwamy ciasto w odstępach co pół centymetra.

Pieczemy do uzyskania złotego koloru, około jednej godziny. Stawiamy ciasto na kratce. Kroimy jeszcze raz na 8 kawałków i chłodzimy. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA