Kruche trójkąty
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1¼ łyżeczki soli
- 1 szklanka niesolonego masła o temperaturze pokojowej, dodatkowo do posmarowania blachy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. W misie miksera ucieramy masło na średnich obrotach, aż stanie się puszyste, 3 do 5 minut. Potem zgarniamy wszystko ze ścianek miski. Stopniowo dodajemy mieszankę z mąką i ubijamy przez 2 minuty, aż ciasto stanie się puszyste.
Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Kratkę ustawiamy w górnej części piekarnika.
Przy pomocy folii nakładamy ciasto do formy na tartę o średnicy 25 centymetrów z wyjmowanym dnem. Przykrywamy ciasto folią i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i kroimy ciasto na 8 trójkątów. Za pomocą drewnianego patyczka nakłuwamy ciasto w odstępach co pół centymetra.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru, około jednej godziny. Stawiamy ciasto na kratce. Kroimy jeszcze raz na 8 kawałków i chłodzimy. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.
Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Kratkę ustawiamy w górnej części piekarnika.
Przy pomocy folii nakładamy ciasto do formy na tartę o średnicy 25 centymetrów z wyjmowanym dnem. Przykrywamy ciasto folią i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i kroimy ciasto na 8 trójkątów. Za pomocą drewnianego patyczka nakłuwamy ciasto w odstępach co pół centymetra.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru, około jednej godziny. Stawiamy ciasto na kratce. Kroimy jeszcze raz na 8 kawałków i chłodzimy. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W