Krokiety z jajkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:200 g tuńczyka z puszki
400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
½ łyżeczki soli
1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
4 jajka na twardo, przekrojone na pół
1 gałązka liści curry
przyprawy:
100 ml oleju
1 łyżeczka pieprzu
2 chili, drobno posiekane
1 mała cebula, drobno posiekana
1 gałązka liści curry
na naleśniki:
1 filiżanka mąki
2 jajka
300 ml mleka
olej do smażenia
na panierkę:
1 szklanka mąki
4 jajka
100 ml wody
300 g bułki tartej
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: łączymy jajka z mąką i mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Łączymy tuńczyka z utłuczonymi ziemniakami i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzewamy olej i dodajemy pieprz, chili, cebulę i liście curry. Smażymy, aż cebula się zrumieni. Dodajemy całość do ziemniaków z tuńczykiem. Odstawiamy. Smażymy naleśniki: na dużym ogniu na patelni rozgrzewamy nieco oleju. Nakładamy ciasto i rozprowadzamy. Kiedy naleśnik będzie odchodził od patelni, przekładamy go na drugą stronę. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Gotowe naleśniki odstawiamy. Przygotowujemy panierkę: w naczyniu łączymy mąkę, jaja i wodę. Kładziemy naleśnik na czystym blacie. Nakładamy pośrodku niewielką ilość ziemniaków z tuńczykiem. Na wierzchu kładziemy połówkę jajka. Zawijamy brzegi naleśnika jak przy typowych krokietach. Smarujemy brzegi jajkiem z mąką, żeby łatwiej się skleiły. Tak samo przygotowujemy kolejne krokiety. Krokiety zanurzamy w jajku z mąką, a potem obtaczamy w bułce tartej. Smażymy krokiety na głębokim oleju: w naczyniu rozgrzewamy sporą ilość oleju. Gdy olej osiągnie temperaturę dymienia, zanurzamy w nim krokiet. Smażymy po jednym, aż staną się chrupiące i rumiane. Odkładamy na ręcznik papierowy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W